هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعي به سيستم هايي اطلاق مي شود كه مي توانند رفتارهايي مشابه رفتارهاي هوشمند انساني از جمله درك شرايط پيچيده، شبيه سازي فرايندهاي تفكري و شيوه هاي استدلالي انسان و پاسخ موفق به آن، يادگيري و توانايي كسب دانش و استدلال براي حل مسايل داشته باشند.
گسترش دانش در حوزه ي پزشكي و پيچيدگي تصميمات مرتبط با تشخيص و درمان توجه متخصصين را به استفاده از سيستم هاي پشتيبان تصميم گيري در امور پزشكي جلب نموده است. در اين بين، استفاده از انواع
مختلف سيستم هاي هوشمند در پزشكي رو به افزايش است به طوري كه امروزه تأثير انواعسيستمهاي هوشمند پزشكي مورد مطالعه قرار گرفته است و به رغم مزاياي زياد، استفاده از اين سيستمها در پزشكي با چالشهاي زيادي رو به رو است.
كاربرد سيستم هاي هوشمند در پزشكي:
سيستم هاي هوشمند) سيستم خبره و شبكه ي عصبي (داراي ساختار، اجزا و قابليت هايي هستند كه در مجموع قابليت تصميم گيري را ارتقا مي دهند. به همين دليل، از آنها در موارد بسياري در پزشكي استفاده شده است. يكي از مزاياي اين سيستم ها، در نظر گرفتن راه حل هاي متنوع تر است هوش مصنوعي به پزشك كمك مي كند تا متغيرهاي بيشتر و متنوع تري را در زمان تشخيص بيماري يا انتخاب درمان در نظر بگيرد. به عبارتي، با توجه به محدوديت يادآوري ذهن، پزشك ممكن است تمام متغيرهاي لازم براي تصميم گيري براي نمونه علايم يا نتايج آزمايش ها را در آن واحد در نظر نگيرد يا آن ها را فراموش كند يا در پي كسب اطلاعات در خصوص آن نباشد. اما از آنجا كه روابط بين اين متغيرها در زمان طراحي سيستم در آن لحاظ مي گردد، بنابراين احتمال ناديده گرفتن برخي از اين عوامل يا در نظر گرفتن تأثير آ نها كمتر/ بيشتر از حد معقول، كاهش مي يابد. بنابراين با توجه به كيفيت تعريف اين روابط، مي توان انتظار داشت تا تصميمات پزشكان دقيق تر شود.
وجود متغيرهاي زياد و ناشناخته به معني پيچيدگي بيشتر تصميم گيري است. به كمك اين سيستم ها، مي توان متغيرهاي بيشتري را در تصميم گيري دخالت داد. همچنين مي توان با شبكه ي عصبي متغيرهاي ناشناخته، روابط ناشناخته بين متغيرها و همچنين متغيرهايي با تأثير ناشناخته بر متغير نتيجه را در نظر گرفت. بدين ترتيب با استفاده از اين سيستم ها، مي توان دقت بيشتر در تصميم گيري هاي پيچيده تر را انتظار داشت
براي نمونه، جهت تصميم گيري براي ارجاع بيمار مبتلا به سكته ي قلبي به ساير بيمارستان ها، متغيرهاي زيادي (مانند وضع عمومي بيمار، تحمل مسافت و غيره) بايد مد نظر قرار گيرد كه اتخاذ تصميم را بسيار پيچيده مي كند. اما مي توان با در نظر گرفتن تمام اين متغيرها در سيستم هاي هوشمند، به پزشك در اتخاذ تصميم صحيح كمك كرد.
استفاده از منطق خبرگان و كنترل دانش، از ديگر مزاياي اين سيستم ها است. در زمان طراحي سيستم هاي خبره ي پزشكي، دانش تخصصي در زمينه ي مورد نظر از خبرگان آن موضوع (يا راهنماهاي باليني) استخراج و وارد پايگاه دانش متخصصين در زمينه هاي مختلف مانند بيمار ي هاي نادر را مي توان در تصميم گيري افراد مختلف وارد نمود كه اين موضوع مي تواند منجر به كاهش ترس (ناشي از فقدان دانش و مهارت يا تنها بودن) و افزايش اعتماد به نفس شود.
با توجه به وفور و تداخل متغيرها در تصميمات پزشكي، پزشكان مي توانند با به كارگيري سيستم هاي هوش مصنوعي سريع تر و يكدست تر تصميم گيري نمايند و وقت خود را بيشتر صرف ارزيابي تصميم نمايند.
در نهايت، با اين سيستم ها، سرعت تحليل و دسترسي به توصيه ها در هر زمان و مكان افزايش مي يابد كه در خصوص تصميمات پزشكي از اهميت زيادي برخوردار است.
براي نمونه، پيش بيني خوش خيم يا بدخيم بودن ضايعه بدون انجام بيوپسي، يا پيش بيني درست عود يا متاستاز سرطان باعث مي شود تا پزشكان بتوانند سريع تر به درمان يا پيشگيري اقدام كنند.
مي ,سيستم ,تصميم ,يا ,گيري ,پزشكي ,تصميم گيري ,سيستم هاي ,مي توان ,در نظر ,استفاده از ,زمان طراحي سيستم
درباره این سایت